Haber

TİP Eskişehir İl Teşkilatı, Can Atalay’ın serbest bırakılması için harekete geçti

MELTEM KARAKAŞ

Türkiye Personel Partisi (TİP) Eskişehir İl Teşkilatı, Hatay’dan milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay’ın tahliyesi için harekette bulundu. TİP adına açıklama yapan Yalçın Komşu, “Milletin iradesine saygı istiyoruz. Hukuka ve adalete saygı istiyoruz” dedi.

TİP, Genel Seçimlerin ardından Türkiye Emek Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen tutuklu Can Atalay’ın tahliyesini protesto ederken, TBMM’nin 28. döneminde göreve başlayacak milletvekilleri yemin ettiler. Genel Kurul. 36 ilde eş zamanlı basın açıklaması yapan TİP, Hatay Milletvekili Can Atalay için özgürlük istedi.

“CAN ATALAY’A ÜCRETSİZ”

Eskişehir’de İsmet İnönü Caddesi’nde bir araya gelen partililer adına açıklama yapan Yalçın Komşu şunları söyledi:

” Yargıtay’daki dava süreci devam ederken hukuka aykırı olarak cezaevinde tutulan Avukat Can Atalay, 14 Mayıs Milletvekili Seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay Milletvekili seçildi. Seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından, Can Atalay, avukatları aracılığıyla milletvekilliğini alarak geçtiğimiz Cuma günü TBMM’ye seçildi.Milletvekili kaydı yapıldı.Ancak seçilen milletvekilimiz tutuklu bulunduğu için milletvekilliği yemini edemedi ve görevine başlayamadı. tutuklu olduğu Silivri Cezaevi’nde tutuklu. Can Atalay’ın tahliyesi için avukatlarının Yargıtay’a yaptığı başvuru günlerdir yanıtsız kaldı ve arkadaşımız halen cezaevinde.

“DURUM HER ANLAMINDA ANAYASAYA AYKIRIDIR”

Durum her anlamda anayasaya aykırıdır ve Yargıtay, Anayasa’nın emrettiği kararı uygulamamakta ısrar etmektedir. Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluk halinin devamı Anayasa’nın 83. maddesinde yazıldığı için kişi hürriyeti ve güvenliğinin engellenmesi anlamına geldiği gibi seçmenin temsil hakkının da ihlali anlamına gelir; ‘Seçim öncesi veya sonrasında hata yaptığı iddia edilen bir milletvekili Meclis karar vermedikçe tutuklanamaz, sorgulanamaz, tutuklanamaz ve yargılanamaz.’ Anlamı net olan Anayasa kararı açıkken, başta Yargıtay savcıları olmak üzere yetkililere soruyoruz; Can Atalay seçileli 3 hafta olmasına rağmen neden tahliye olmadı? Can Atalay neden TBMM’de yemin edip göreve başlayamadı? Can Atalay, Hatay’a ne zaman ulaşacak ve harabeye dönen şehrin yeniden imarı için vatandaşlarla birlikte çalışmaya başlayacak? Can Atalay’ın Hatay’ı ve tüm ülkeyi enkaza çevirenlerin yüzüne suçlarını yıkmasından mı korkuyorsunuz?

“HATAY HALKININ İRADESİNE SAYGI İSTİYORUZ”

Bu sorularımızla bir kez daha Anayasal kurumları Anayasa’ya uymaya davet ediyoruz. Artık bu hukuksuzluğa bir son verin. Yetkili olduğunuz yasaları uygulayın. Can Atalay’ın seçilmiş milletvekili olarak yasama faaliyetlerine katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan seçme ve seçilme hakkının bir an önce yerine getirilmesini bekliyoruz. Saraydan talimat beklediğiniz her gün, halkın defterine Anayasayı çiğnemeye devam ettiğiniz gün olarak yazılır. Bunu unutmayın çünkü hukuksuz ve keyfi uygulamalarınızı asla unutmayacağız. Haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanarak özgürlükleri elinden alınan tüm arkadaşlarımız için mücadele etmeye devam edecek ve bu topraklara mutlaka adaleti getireceğiz. Halkın iradesine saygı duymak istiyoruz! Hukuka ve adalete saygı duymak istiyoruz! Hatay halkının iradesine saygı duymak istiyoruz. Can Atalay’ın özgürlüğünü istiyoruz.”

haberguneysinir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu