Ekonomi

ABD Rusya’ya yönelik yaptırımları Çinli firmaları da kapsayacak şekilde genişletiyor

Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırım rejimini bazı Çinli şirketleri de kapsayacak şekilde genişletti. ABD Hazine Bakanlığı yaklaşık 200 kuruluşa yaptırım uygulanacağını duyururken, Dışişleri Bakanlığı da Rusya’nın Ukrayna’da devam eden askeri eylemlerine karşılık olarak 80’den fazla hedef belirledi.

Çarşamba günü açıklanan bu son yaptırım turu, Moskova’nın özellikle Çinli şirketlerden aldığı yardım yoluyla önceki Batı yaptırımlarını atlatma kabiliyetini engellemeyi amaçlayan yaklaşık 300 kuruluşu ve kişiyi hedef alıyor. Hazine Bakanlığı, Çin ve Hong Kong merkezli 20 firmaya yaptırım uygulayarak Çin’in Rusya’nın askeri operasyonlarına verdiği iddia edilen desteğe doğrudan bir yanıt verdi.

Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya’nın savaş çabalarına maddi destek sağlayan kuruluşların karşılaşacağı sonuçları vurgulayarak, “ABD bugün yaklaşık 300 hedefe yaptırım uyguluyor” dedi. ABD ve müttefikleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından çatışmaların başlamasından bu yana daha önce de binlerce hedefe yaptırım uygulamıştı.

Yaptırımlar, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki şirketleri de etkileyen son eylemlerle birlikte, Batı önlemlerinden kaçınmayı engellemeye yönelik daha geniş bir stratejinin parçasıdır. Hazine’nin yaptırımları, Rusya’nın yurtdışından temel teknoloji ve ekipman elde etmesine yardımcı olmakla suçlanan çeşitli ülkelerdeki yaklaşık 60 hedefi içeriyor.

Önlemler arasında Hazine, Çin merkezli bir şirkete Rusya’ya drone üretiminde kullanılan ürünleri ihraç ettiği için yaptırım uyguladı. Çin ve Hong Kong’daki diğer teknoloji tedarikçileri de hedef alındı. Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın savunma sanayi üssünü destekledikleri için Çin merkezli dört şirkete ve Rusya’ya yüksek öncelikli ürünler gönderdikleri için Türkiye, Kırgızistan ve Malezya’daki diğer kuruluşlara karşı harekete geçti.

ABD ayrıca Rusya’yı Ukrayna güçlerine karşı kloropikrin kullanarak ve savaşta isyan kontrol ajanları kullanarak kimyasal silahlarla ilgili uluslararası yasakları ihlal etmekle suçladı. Dışişleri Bakanlığı ayrıca Arctic LNG 2 projesinde yer alan iki gemi operatörünü belirleyerek Rusya’nın gelecekteki doğal gaz sevkiyatlarını engellemeye çalıştı.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Rusya’nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom’un iştirakleri, Sibanthracite grubu bünyesindeki kuruluşlar ve Aeroflot’un bir yan kuruluşu olan Rus havayolu şirketi Pobeda da yeni yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Bu tedbirler, Ticaret Bakanlığı’nın Rus havayolları tarafından işletilen 200’den fazla uçağı ihracat kontrol listesine alan önceki eylemlerini takip etmektedir.

Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, Şubat ayında Rusya’nın Arktik bölgesindeki bir hapishanede hayatını kaybeden Rus muhalefet lideri Alexei Navalny’nin ölümüyle bağlantılı üç kişiye yaptırım uyguladı. Hedef alınan yetkililer Navalny’nin tutulduğu ıslah kolonisiyle ilişkiliydi ve Kremlin’in reddettiği bir iddiaya göre Navalny’nin ölümüne katkıda bulunan koşulları denetlediklerine inanılıyor.

ABD, Ukrayna’da devam eden çatışmayı ve diğer ülkelerin Rusya’nın askeri yeteneklerini desteklemedeki rolünü ele alma stratejisinin bir parçası olarak yaptırımlarını uygulamaya ve genişletmeye devam ediyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu