Primat Beyni Bilgisayara ‘Güvenli Bir Şekilde’ Bağlandı
ABD’li iş adamı Elon Musk’ın sahibi olduğu Neuralink, daha önce domuz ve maymun beyniyle iletişim kurabilen 1 TL’lik madeni para büyüklüğünde bir çip tanıtmıştı. 10 ila 15 dakikalık bir operasyonla beyin. çok sayıda kılcal elektrotun bağlanmasını gerektirenNeuralink’e bir alternatif de Çin’de geliştiriliyor.
Çinli araştırmacılar tarihte ilk kez bir maymunun beynini kullandılar. “girişimsel arayüz” yöntemi Bilgisayara bağlayabildiler. Elbette bu temas, Musk’ın Neuralink’inden çok daha fazlasını vaat ediyor. Çünkü hastaya verilen zararı minimum seviyeye indirir.
Daha gidilecek çok yol varken, bu başarılı prosedür sayesinde hastalar neredeyse hiç risk almadan uzuvlarını hareket ettirebilecekler:
Başşehir Tıp Üniversitesi Nankin Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyonda maymun beyninin serebrovasküler kısmına “girişimsel elektroensefalografi (EEG)” uygulandı. Bu şekilde kullanıldığında son derece karmaşık görünen bu süreç, aslında daha modern ve zararsız bir sistemin, “girişimsel beyin-makine arayüzünün” kurulması anlamına gelmektedir. Yani dünyada ilk kez bir primatın beyni bu şekilde bir bilgisayara bağlandı. Tıpkı operasyon gibi daha önce bir koyun üzerinde başarılısonuçlanmıştı.
Araştırma ekibinden Ma Yongjie, gerçekleştirdikleri beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde motor disfonksiyonu olan hastaların sorunlarını çözmek istedikleri devletler. Yani beynin verdiği komutları uzuvlarıyla yerine getiremeyen hastalar bu beyin-bilgisayar arayüzünü kullandıklarında uzuvlarını hareket ettirebilecekler. Yongjie’ye kıyasla elde edilen başarıya rağmen, hala yapılması gereken birçok iyileştirme var.
Araştırma sırasında bilim adamları, maymunun beyninin düşünce yoluyla üretilen sinyaller Robotik bir kolun amaca uygun hareket etmesini sağladılar. Ayrıca beynin bilgisayara bağlanmasını sağlayan arayüz ameliyat sırasında hastaya en az zarar verecek şekilde bağlanır.
Beyin-makine arayüzünün (BCI) üç farklı yolu vardır:
Elon Musk’ın Neuralink’inde de kullanılıyor istilacı arayüz (invaziv BCL): Bu yöntemde beynin belirli bölgelerine genellikle küçük ve portatif bir çipten uzanan kılcal telli elektrotlar yerleştirilir. Bunun tam tersi, invaziv olmayan arayüz (invazif olmayan BCL)Standart olarak kabul edilir ve anlaşılacağı üzere hastanın beynine rastgele bir kablo veya implant uygulanmaz.
Üçüncü ve son husus, hastanın beynine çok az müdahale gerektirdiği için daha düşük enfeksiyon riski taşıyan bu 2 formülün karışımıdır. girişimsel arayüz (girişimsel BCL) Bu kabul edilir. İşte Çinli bilim adamlarının yaptığı arayüz girişimsel bir arayüz.
İstilacı arayüz teknolojisinde Neuralink ile başarılı temas, bu sefer daha az işlem gerektiren girişimci bir arayüz ile sağlandı. Bu nedenle Çin, girişimci arayüzler açısından ABD’nin önündeyken, ABD, istilacı arayüzler açısından Çin’in önünde görünüyor. Ayrıca ABD’de geliştirilen bu teknolojiler özel şirketlerin, Çin’de geliştirilenler ise devlet destekli araştırma üniversitelerinin kontrolünde.
Şimdi bu başarı, beyne veya insan vücuduna hiçbir zarar vermeyecek beyin-bilgisayar arayüzünde yakalanamamıştır. Ama çok da uzak olmayan bir zamanda buna kanlı bir şekilde şahit olacağız gibi görünüyor.